Fillarifilosofi
Fillarifilosofi on pyöräliikenteeseen keskittyvä kirjoituskokoelma, jossa tarkastellaan erityisesti pyöräilyn sujuvuutta ja turvallisuutta. Lisäksi ihmetellään omituisia suunnitteluratkaisuja ja pohdiskellaan pyöräilijän asemaa autoilukeskeisessä liikennekulttuurissa. Toisinaan kirjoitukset voivat eksyä laajemminkin kaupunkisuunnittelun puolelle.
Kirjoitukset
Listan suppeudesta voi havaita kirjoitusurakan olevan vasta aluillaan.
-
Turun torisuunnitelmassa pyöräily jää menneisyyden vangiksi
4.3.2016
Turussa ollaan uudistamassa Kauppatoria ja sen lähiympäristön liikennejärjestelyjä. Pyöräliikenteelle suunnitelmassa työnnetään kapuloita rattaisiin: pyöräilijöille tarjotaan pyöräilykieltoa, jalankulkijoiden välissä puikkelehtimista ja vanhanaikaista kaksisuuntaista pyörätietä.
-
Teline on tärkeä
13.8.2013
Toimiva pyöräteline on tärkeä osa sujuvaa pyöräilykokemusta. Pohdin hyvän telineen anatomiaa ja tutustutan Turun fillaritelinetarjontaan.
-
Pyöräilijä – autoilijan bestis
7.10.2012
Kun pyöräily saa tilaa, autoilijakin hyötyy. Tästä huolimatta pieni osuus yhteisestä tilasta voi olla suuren taistelun takana.
Usein kysytyt Itse keksimäni kysymykset
Kysymys: Pyritäänkö kirjoituksissa luomaan jonkinlaista vastakkainasettelua autoilun ja pyöräilyn välille?
Vastaus: Ei pyritä. Kaikki kulkumuodot ovat tärkeitä ja eri tilanteisiin sopii luonnollisesti eri välineet. Kirjoittaja kannattaa myös hyvin voimakkaasti henkilökohtaista vapautta, johon sopisi huonosti autoilun demonisointi.
Keskeistä on kuitenkin se, että pyöräily on nykyisessä liikennekulttuurissamme se heikoin osapuoli. Pyöräilijöiltä ei tulisi viedä oikeutta sujuvaan ja turvalliseen liikkumiseen.
Selkeä ja yhtenäinen, muun liikennevirran suuntaisesti kulkeva pyöräilyjärjestelmä on avain miellyttävään ja turvalliseen pyöräilyyn. Tällöin myös autoilu ja jalankulku helpottuisi oleellisesti.